Calculatorul cuantic de la Google care nu lasă loc de erori

de: Bianca Prangate
06 03. 2018

Google a anunțat lansarea unui calculator cuantic universal cu 72 qubiți, care va avea aceeași rată minimă de erori precum celălalt computer cuantic al companiei, cu 9 qubiți.

Noul computer cuantic se numește Bristlecone. Acesta ar putea fi începutul unei noi ere, cea a supremației cuantice, potrivit Google. Supremația cuantică ar arăta că un computer poate rezolva probleme complicate de știință mai repede decât cele mai bune supercomputere.

„Dacă un procesor cuantic poate fi folosit cu o rată de eroare suficient de mică, a putea fi capabil să întreacă un supercomputer clasic la o problemă de știință bine-definită, o realizare cunoscută drept supremație cuantică”, a explicat Google într-un anunț. „Deși nimeni nu a atins acest obiectiv încă, noi estimăm că supremația cuantică poate fi demonstrată lejer cu 49 de qubiți, o adâncime de circuit de peste 40 și o eroare de doi qubiți sub 0,5%”.

În timp ce Google crede că supremația cuantică poate fi demonstrată printr-un calculator cuantic de 49 qubiți, IBM este de părere că ar fi nevoie de un computer de 56 qubiți. Pentru a elimina orice îndoială, Google a creat un computer de 72 qubiți.

Totuși, un număr mare de qubiți nu este suficient pentru a atinge supremația cuantică. Este nevoie de qubiți cu rate de eroare joase, pentru a nu încurca în vreun fel calculele.

Computerele cuantice vor deveni extrem de folositoare pentru rezolvarea problemelor dacă se va ajunge la rate de eroare între 0,1-1%. Cu toate astea, Google a spus că un computer cuantic ideal ar avea câteva sute de milioane de qubiți și o rată de eroare mai mică de 0,01%. S-ar putea să mai treacă totuși câteva decenii până la atingerea acestui țel.

Până atunci, cu siguranță vom mai vedea diverse metode de folosire a computerelor cuantice. Spre exemplu, descifrarea criptografiei care există acum ar putea fi posibilă atunci când computerele cuantice vor ajunge să aibă câteva mii de qubiți